Het trimmen van uw hond(en)

Trimmen is een verzamelnaam van de vachtbehandelingen die wij bij uw hond kunnen doen. Hieronder volgt een korte omschrijving van de diverse trimtechnieken.

Plukken

Welsh TrimmenHet plukken van uw hond is handwerk. Ik pluk dus letterlijk met de hand de loszittende dekvacht van uw hond. Dit is een erg intensief karwei, waarbij het van groot belang is dat de vacht goed “plukrijp” is, anders zou het de hond pijn doen.

Een plukvacht bestaat uit twee lagen, de onderwol en de dekvacht. Een plukvacht wordt elke 6 maanden aangeboden in de trimsalon. Bij sommige honden duurt het “rijp” worden van de vacht iets langer en zal deze om de 7 a 8 maanden aangeboden moeten worden.

De hond kan ook in een stripvacht gezet worden, dan wordt de hond elke 3 a 4 maanden aangeboden voor een trimbehandeling. Bij een stripvacht bestaat de vacht uit drie lagen, een 6 maanden vacht, een 3 maanden vacht en de onderwol. Een hond in een stripvacht heeft dus altijd een 3 maanden oude vacht staan.

Voor mensen die het mooi vinden om een wat ruigere, stoerdere vacht op de hond te hebben, die het niet mooi vinden als de hond in zijn hempje staat, is een stripvacht ideaal.

Ook voor honden die veel buiten zijn/ buiten leven is een stripvacht aan te bevelen. Deze bied meer bescherming tegen omgevingsfactoren ( bv. scherpe takken) en weersomstandigheden ( regen en kou).

Knippen

Boomer KnippenBij een knipvacht wordt de vacht met een schaar ingekort en in model gebracht.

Dit kan met een rechte schaar of effileerschaar. Dit hangt af van het haartype van de hond. Met knippen wordt het haar alleen ingekort, de haarwortel blijft in de huid zitten.

Het knippen van honden mag alleen toegepast worden bij honden die een vacht hebben met zacht haar. Over het algemeen verharen deze typen vachten niet, maar groeien de haren erg lang door waardoor de vacht kan gaan klitten.

De meesten honden met een knipvacht worden om de 6 tot 10 weken aangeboden in de salon, zo blijvan de klitten beperkt en de hond mooi in model.

Ontwollen

Hond OntwollenDoor middel van wastechnieken, de waterblazer en ontwolkammen en harken ontwol ik de vacht van de hond.

Dit gebeurd bij honden met een dubbele vacht. Deze honden hebben zoveel onderwol dat ik ze tijdens de ruiperiode een handje kan helpen om goed en snel door deze periode heen te komen.

Er zijn twee rui-periodes, in het voorjaar en in het najaar. De ontwolhonden worden vaak 2 tot 4 keer per jaar aangeboden in de trimsalon.

De hond gaat weer mooi glanzen als de wol eruit is en wat heel prettig is voor u, “geen haren meer in huis”.

Scheren

Hond ScherenScheren betekent niet dat uw hond kaal word, dit wordt wel vaak gedacht.

Met de tondeuse kunnen we hele mooie en leuke modellen maken van enkele millimeters tot enkele centimeters. Heel veel mensen denken dat kort scheren de uitkomst is tegen verharen, stinken en warmte.

Het effect van kort scheren kan zijn dat de vacht veranderd. Veel honden hebben een laagje ondervacht met daarboven de bovenvacht. De problemen komen vaak als de ondervacht beschadigd raakt door het te kort scheren. De structuur wordt anders en hierdoor kan het zijn dat de vacht van uw hond lastiger te onderhouden is.

De vacht wordt dikker en pluiziger, gaat sneller groeien en klitten. De vacht kan van kleur veranderen. Door de extra onderwol die de hond krijgt, gaat de hond veel erger en sneller ruiken.

Uw hond kan gerust geschoren worden mits we boven de ondervacht blijven. Soms zit de vacht zo in de klit dat kort scheren de enige diervriendelijke oplossing is.

Ontklitten

Hond verviltOntklitten is de hond ontdoen van zijn klitten met behulp van een goede crèmespoeling, borstels, kammen en ontklitsprays.

Regelmatig uw hond doorkammen met een Slickerborstel en kam voorkomt klitvorming. Vooral het gebied rond en in de oksels, achter de oren en in de liezen klitten het snelst.

Een hond uit de klit houden hoeft niet veel moeite te zijn, als u eens in de drie dagen uw hond volledig uitkamt kan hij nooit zo erg in de klit raken dat de vacht vervilt.


Voor een professionele vachtbehandeling van uw hond, kat en/of konijn
bent u bij Trimsalon Snuit aan het juiste adres !

Trimsalon Snuit, sinds 1995 gediplomeerd trimster !