Gabapentine voor Katten

Angstige en Stressgevoelige Katten

null

Gabapentine voor Angstige en Stressgevoelige KattenVan nature zijn katten onafhankelijke, territoriale dieren die graag de controle houden over hun omgeving en leventje.

Ze kunnen al angstig en gestrest worden van de reismand en het vervoer in de auto. Dat ervaren wij regelmatig bij aankomst van de kat in de trimsalon.

Wij laten de kat dan ook altijd een poosje tot rust komen en zullen nooit de kat bij zijn nekvel pakken om hem/haar uit de reismand te halen.

We proberen altijd de kat zelf uit de reismand te laten stappen…, lukt dat niet dan halen we (als mogelijk) de bovenkant van de reismand eraf en pakken, na enkele aaitjes, het dier uit de mand.

Ook op de trimtafel laten we het dier dan even de omgeving op zich in laten werken, aan de geurtjes en aan ons wennen; alvorens we de trimbehandeling starten.

Toch komt het voor dat de kat, door angst en stress; agressief wordt (zichzelf wil verdedigen), waardoor het kammen en ontklitten niet gedaan kan worden. Zouden we de behandeling toch doorzetten, zou dat alleen maar meer stress veroorzaken en de herinnering aan de salon diep in het kattenbreintje achter blijven.

Tot voor kort deden we de trimbehandeling dan onder volledige narcose bij de dierenarts, totdat we door de dierenarts geattendeerd werden op het middel “Gabapentine”.

Wat is Gabapentine ?

null

Gabapentine is van oorsprong ontwikkeld als humaan geneesmiddel. Het wordt gebruikt bij mensen met epilepsie en ook vaak toegepast als pijnstiller bij zowel acute als chronische neurologische pijn bij zowel mens als dier.

Gabapentine voor katten, zorgt voor minder stress, doordat het zich bindt aan bepaalde kanalen in het ruggenmerg van de kat met tot effect dat het angstverminderend en rustgevend (licht sederend) werkt.

We hebben hier positieve ervaring mee. Fritz, een XXL Maine Coon, sterk als een beer, maar tevens een angstig haasje, liet zich echt niet van zijn klitten ontdoen. En geloof ons, met een XXL Maine Coon wil je geen gevecht aangaan. Er was dus geen andere keus dan Fritz bij de dierenarts, onder narcose, te behandelen.

Fritz doen we nu zonder problemen nadat hij een afgemeten dosis Gabapentine gekregen heeft ontklitten en kammen. Fritz laat dit heel relaxed en rustig toe.

Bijwerkingen Gabapentine

null

Gabapentine voor katten, is niet schadelijk, maar heeft net als alle medicatie wel bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sedatie (verlagen van het bewustzijn) en atexie (onzeker lopen, dronkemansgang). Het is dus belangrijk om de Gabapentine volledig uit te laten werken alvorens de kat weer naar buiten te laten gaan. Ook is het raadzaam om de kat in een ruimte te plaatsen waar hij/zij nergens op kan proberen te springen.

Afhankelijk van de dosering werkt Gabapentine 6-8 uur.

bijwerkingen Gabapentine kat

Waar is Gabapentine te krijgen ?

null

Gabapentine is verkrijgbaar via de dierenarts. De dosering wordt door de dierenarts ingeschat op basis van de gezondheid van de kat, het gewicht en het stressgehalte.

U geeft de Gabapentine, plus/minus 3 uur voor de afspraak in de trimsalon. U kunt de capsule openen en het poeder door het eten mengen. Het is, net als bij de uitwerkings-periode, raadzaam om uw kat in de gaten te houden en te voorkomen dat de kat gaat traplopen of ergens op probeert te springen.


Afspraak maken ?

null

Wilt u een afspraak maken voor een trimbehandeling van uw kat(ten) ? 

Voor het maken van een afspraak zijn we de gehele week (behalve op zondag) telefonisch bereikbaar
vanaf 09:00 tot 17:30uur via 06 – 456 329 15.

U kunt ons ook een berichtje sturen via ons contactformulier:

Selecteer een geldig formulier

Voor een professionele vachtbehandeling van uw hond, kat, konijn en/of cavia bent u bij Trimsalon Snuit aan het juiste adres !

null