Lang- & Kortharige Katten in de Trimsalon

Waarom Katten Trimmen ?

null
Maine Coon Fleur en Brits Korthaar Roos

Foto: Cattery “Fleurs d’Amour”

Een kat verzorgt zijn eigen vacht toch… hoor ik u denken.

Sommige katten hebben extra vachtverzorging nodig, omdat zij anders klitten krijgen. Met name tijdens de ruiperiode laat de onderwol los en is de kans op klitten groter. Ook een druk leven van het baasje (minder tijd om te kammen of borstelen) speelt hierbij een rol.

Uw kat kan dan wat extra vachtverzorging gebruiken.

Een kat die veel klitten heeft kan de hele dag pijn hebben. Zowel het aaien als lopen doet pijn en ook het zelf wassen (likken) is pijnlijk. Als de kat geen klitten meer heeft, zullen de pijnklachten verdwijnen. De kat zit dan goed in zijn vel en dit effect is zelfs tijdens de behandeling direct te merken (de kat wordt relaxer) !

 

Vervilten
Klitten zijn niet alleen pijnlijk, ze kunnen ervoor zorgen dat de vacht gaat vervilten. Bij een vervilte vacht zit een dikke laag klitten aan elkaar en die zitten dan vast op de huid. De ruimte tussen de vacht en de huid zal gaan broeien en zorgt ervoor dat er parasieten (bijv. vlooien en teken) tussen blijven zitten. Dit veroorzaakt enorme jeuk, terwijl de kat niet kan krabben, want de viltlaag zit ertussen. Het krabben zal dan ook nog eens extra pijnlijk zijn.

Vilt is soms moeilijk met het oog te herkennen, zeker in het beginstadium van vervilting. U voelt het pas bij het kammen of aaien van de kat. De ‘harde’ plekken zijn niet meer met een kam door te kammen. Vaak is de vacht ook wat vettiger.

vilt bij de kat

Kat Vervilt

Oorzaken van het ontstaan van vilt in de kattenvacht:

  • Ouderdom: ‘Ouder worden komt met gebreken’ en dat geldt ook voor katten. De gewrichten en spieren zijn niet zo soepel meer als ze waren waardoor de kat niet meer overal bij kan en de vacht zelf niet meer zo goed kan onderhouden;
  • Overgewicht: Ook te dikke katten zijn niet zo soepel meer en kunnen zich vaak niet overal goed wassen;
  • Slechte gezondheid: blaasproblemen, een slecht gebit, artrose…. zijn vaak redenen dat de kat zichzelf niet meer goed wast en de vacht zelf bijhoud;
  • Droge lucht: met name in de winter is de kattenvacht op zijn dikst (vol). Door de droge lucht in huis veranderen klitten al snel in flinke viltplekken.

Heeft vervilting plaats gevonden, is het scheren van de kat doorgaans de enige oplossing. Doe dit niet zelf ! (tenzij u ervaring heeft). De kattenhuid is erg dun; een foute beweging met de tondeuse en u scheert letterlijk een ‘gat’ in het kattenvelletje.

Welk Ras laten trimmen ?

null

Het is raadzaam om zowel de lang- als kortharige kat regelmatige te laten trimmen. Dit voorkomt niet alleen het klitten of zelfs vervilten van de vacht, maar bespaard u ook veel haar in het huis.

De langharige kat

Onderwol bij kat verwijderen om klitten te voorkomen

Onderwol verwijderen

Deze vacht vraagt de meeste verzorging van de kat en van het baasje. Ze kunnen vaak niet zelf hun gehele vacht goed onderhouden door zich te wassen. Ook laat deze kat zich niet alrijd even makkelijk kammen, waardoor de vachtverzorging er vaak bij in schiet.

Tijdens de ruiperiode laat de onderwol los en kan de langharige kat van de éne op de andere dag in de klit raken. Een tijdig bezoek aan de trimsalon kan dit voorkomen.

De kortharige kat
De wat oudere kat heeft vaak moeite om zichzelf te verzorgen. Ze zijn wat luier en hun lenigheid is afgenomen. Bij de oudere kat zien we dan klit en/of viltvorming over de rug ontstaan. Dit is er meestal goed uit te kammen waardoor de kat zich tevens een stuk prettiger voelt en het zelf wassen weer makkelijker wordt.

De jonge kortharige kat heeft het minst last van klitvorming maar kan veel haar in het huis achter laten. Ook kan deze veel last hebben van braken door het veel binnen krijgen van haren tijdens het wassen.

Zowel de jonge als wat oudere korthaar kan door de ruiperiode heen geholpen worden zodat de kat weer een mooi glanzende, maar niet extreem verharende vacht heeft.

Kat met Overgewicht
Een kat met overgewicht (zowel lang- als kortharige) kan zijn vacht niet meer geheel goed verzorgen om de simpele reden dat zij niet overal goed bij kunnen komen. Voor deze kat is het belangrijk om weer op gewicht te komen en is extra ondersteuning bij de vachtverzorging vaak noodzakelijk.

Katten zijn gevoeliger voor Stress...

null

Katten trimmen zonder narcoseKatten zijn gevoeliger voor stress tijdens de trimbehandeling dan honden. Wij vinden het belangrijk dat uw poes of kater tijdens het bezoek aan de trimsalon zo min mogelijk stress ervaart.

Daarom, is het iedere 2 weken op zaterdag “Kattendag” en zijn honden die dag niet welkom in de salon.

Zonder Narcose
Katten worden bij ons altijd zonder narcose behandeld (een trimsalon is niet bevoegd om een narcose toe te dienen). Een narcose kan vaak extra stress en misselijkheid met zich meebrengen. De narcose moet enige tijd uitwerken en gedurende die periode zal het dier erg onzeker en daardoor onrustig zijn. De totale behandeling (inclusief de voor en na -periode) duurt dan onnodig extra lang.

Buiten de kosten die u zichzelf bespaard, bespaard u uw kat veel onnodige stress door uw kat te laten trimmen zonder narcose. Van de ruim 450 vaste kattenklantjes kunnen wij er slechts een klein aantal niet doen zonder narcose. Tot voor kort deden we dan, in overleg met de eigenaar, de trimbehandeling onder volledige narcose bij de dierenarts; totdat we door de dierenarts geattendeerd werden op het middel “Gabapentine”.

Gabapentine
Gabapentine zorgt voor minder stress, doordat het zich bindt aan bepaalde kanalen in het ruggenmerg van de kat met tot effect dat het angstverminderend en rustgevend (licht sederend) werkt. We hebben hier zeer goede ervaring mee.

Wat is Gabapentine ?


Klantervaringen:


Afspraak maken ?

null

Wilt u een afspraak maken voor een trimbehandeling van uw kat(ten) ? 

Voor het maken van een afspraak zijn we de gehele week (behalve op zondag) telefonisch bereikbaar
vanaf 09:00 tot 17:30uur via 06 – 456 329 15.

U kunt ons ook een berichtje sturen via ons contactformulier:

 06 – 456 329 15
 info@trimsalonsnuit.nl
 
Contactformulier Katten Pagina

Contact Formulier

Aanhef

Uw Kat(ten)

 
Nieuwsbrief

Ben je geïntereseerd om bij ons je stageperiode te komen doen, dan verzoeken we je om het daarvoor bestemde fomulier in te vullen.

Deze vindt je hier:

Stageplaats Aanvraag →

Bezig met versturen
 

Voor een professionele vachtbehandeling van uw hond, kat, konijn en/of cavia bent u bij Trimsalon Snuit aan het juiste adres !

null